خواص گز چیست؟

در مورد خواص گز چیزی می دانید؟ آیا می دانید که گز بخاطر مواد موجود در آن بسیار مفید است. با ما باشید تا درمورد این موضوع بیشتر بدانید. از شما تقاضا داریم چنانچه از خواندن این مطالب لذت بردید،با دوستان خود به اشتراک بگذارید.زیرا با این کار به آنها نیز از خواص آنچه تنها بعنوان یک تنقلات می شناسند آگاه می گردند.

تنقلات

به دلیل تغذیه نامناسب و استفاده افراطی از مواد مصنوعی و انواع نگهدارنده ها، متاسفانه شاهد افزایش چشمگیر بیماری هایی هستیم که ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با نوع تغذیه و خوراک ما دارد! از جمله مهمترین آنها می توانیم به دیابت، چاقی، فشارخون، انواع بیماری های گوارشی، کوتاهی قد، و از این دست مشکلات اشاره کنیم.

شاید چاره کار بازگشت تدریجی به نوع ذائقه اصیل خودمان باشد و بتوانیم استفاده از انواع مواد غذایی و خوراکی و تنقلاتی که گذشتگان ما از آنها استفاده می کردند را دوباره احیا کنیم. البته ممکن است کاری زمانبر باشد اما به هرحال از دست روی دست گذاشتن و شاهد مشکلات جسمی کودکان و نوجوانان بودن، بهتر خواهد بود.

در سال های گذشته با کمترین امکانات و با به کارگیری مواد طبیعی و ساده، بدون هیچ افزودنی دیگری، خوشمزه ترین و پرخاصیت ترین خوردنی ها را تولید می کردند. از جمله تنقلات و خوراکی هایی که میان وعده های خوبی برای همه سنین از پیر و جوان به حساب می آمد.

البته با گذشت زمان و تغییرات مختلفی که در عرصه های فرهنگی نقاط مختلف کشورمان روی داده است، بسیاری از این خوراکی ها به جز در همان مناطقی که خاستگاه اولیه شان محسوب می شود، در بقیه شهرها و استان ها ناشناخته مانده اند و افسوس بسیار که تعداد بیشماری نیز حتی در جغرافیای خود هم به دست فراموشی سپرده شده اند.

تنقلات در بحث خواص گز

اصفهان، تولید کننده بزرگ گز

در بحث خواص گز باید بدانیم که استان اصفهان یکی از استان هایی است که با توجه به وسعت جغرافیایی خود و اهمیتی که از دوره صفویه به بعد در ایران پیدا کرده است، از مراکز مهم انواع تولیدات دستی و هنری ایران به شمار می آید. تولیدات دستی این استان را می توانیم به تولید و پخت انواع خوراکی ها و تنقلات خوشمزه ای که در آنجا با زحمت فراوان حاصل می شود هم بسط دهیم.

از انواع خوراکی های اصفهانی که خوشبختانه علاوه براصفهان در استان های مجاور و حتی دورتر هم تولید می شوند، می توانیم گز را نام ببریم. نوعی شیرینی خوشمزه و طبیعی که به دلیل به کار رفتن مواد پرخاصیت در آن، علاوه بر احساس لذت، خواص خوبی را هم به بدن منتقل می کند.

گزها انواع مختلفی که دارند که معمولا نحوه پخت و تولید آنها یکسان است و فقط در جزئیاتی مانند مغزهای به کاررفته در آنها و یا ادویه و طعم دهنده های کاربردی، متفاوت می باشند.

با توجه به کاربرد شهدانگبین، سفیده تخم مرغ، گلاب و مغزهایی همچون پسته و بادام، درگزها، می توانیم خواصی که مربوط به این مواد می باشند را بعنوان خواص گز، در نظر بگیریم.

ترکیبات موجود در گز و خواص گز

گز مغزدار

یکی از موادی که در گز خودنمایی می کند وجود مغزهایی همچون پسته و بادام است که باعث می شود خواص گز افزایش یابد. پسته یکی از پرانرژی ترین مغزها در بین بقیه خشکبار می باشد و کالری زیادی را به بدن می تواند منتقل کند. وجود مواد مغذی و ترکیبات معدنی زیادی که در این مغز کوچک وجود دارد، سبب برطرف شدن و یا کاهش برخی از مشکلات جسمی هم می شود. مثلا پسته سرشار از عنصر آهن است و با مصرف مداوم و درست پسته در طول روز، کسانی که دچار کم خونی هستند می توانند تا حدودی این کمبود را در بدن خود جبران کنند. همچنین پسته دارای مقادیر زیادی ویتامین E است که این ویتامین خود در سلامتی پوست و مو و ناخن نقش آفرین است. چون مغزها ترکیباتی گیاهی هستند سرشار از فیبرند و به این ترتیب می توانند در بهبود و سلامت دستگاه گوارش از جمله یبوست، مؤثر باشند. همه خواص پسته در واقع خواص گز نیز هستند.

گز سکه ای در بحث خواص گز

پسته و بادام به دلیل اینکه دارای روغن های اشباع نشده هستند مثل امگا 3 و امگا6، برای قلب و عروق می توانند مفید بوده و حتی سبب کاهش فشارخون هم بشوند. آنتی اکسیدان موجود در پسته در تقویت بینایی و همچنین جلوگیری از رشد سلول های سرطانی بسیا مؤثر می توانند باشند.

گز انگبین دار

گز انگبین دار از دیگر گزها که در تولید آنها از قند وگلوکز استفاده شده است، به مراتب دارای خواص بیشتری است. ترکیب انگبین به دلیل طبیعی بودن و تولید آن توسط یک حشره خاص، نه تنها باعث شیرینی و خوشمزگی بینهایت گز شده بلکه خواص درمانی هم به گز اضافه خواهد کرد و از همه مهمتر اینکه افراد دیابتی هم به دلیل ساده بودن قند ترکیبی در آن می توانند از این گز استفاده کنند . این ترکیب می تواند بر روی یبوست افراد نتیجه مثبتی داشته باشد و برای کبد و کلیه ها هم مفید باشد. همچنین چون ویتامین دی و مقادیر قابل توجهی کلسیم دارد، برای نرمی استخوان و حتی جلوگیری از پوکی استخوان هم می تواند گزینه خوبی به شمار آید. همه خواص انگبین درواقع خواص گز نیز هستند.

وجود سفیده تخم مرغ و پروتئین موجود در آن هم به عضله سازی و بدست آوردن کالری بدون اضافه کردن چربی، کمک خواهد کرد.

هرکدام از مواد به کاررفته در تولید گز، سرشار از ویتامین ها هستند و همانطور که می دانید وجود ویتامین ها برای کارکرد درست بسیاری از آنزیم های سلولی و یا حتی سرعت بخشیدن به متابولیسم و فعل و انفعالات شیمیایی بدن، لازم و ضروری است. همه خواص این مواد درواقع خواص گز نیز هستند.

به طور کلی از خواص گزها تقویت حافظه، بهبود عملکرد مغز ، سیستم عصبی، کنترل و کاهش فشارخون و چربی خون، تقویت پوست و مو، جلوگیری از بی خوابی و بی قراری، آرام بخشی و کم کردن استرس و ده ها مورد دیگر می باشند.

البته یادآوری یک نکته بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد. افراط در خوردن هر چیز، حتی اگر کاملا طبیعی و سنتی هم باشد، باز هم بدون مشکل نخواهد بود و درواقع اثر خواص گز را از بین می برد. ذکر این نکته برای افرادی که دارای سابقه فشارخون و دیابت هستند، اهمیت بیشتری خواهد داشت و نباید با تصور اینکه گزانگبین خطری بر روی میزان قند ندارد، در مصرف آن زیاده روی کنند. در نظر داشته باشید که گز تولید شده با شهد انگبین قیمت بالایی داشته و طعم آن با گزهای معمولی خیلی متفاوت می باشد. پس مراقب باشید که به نام گزانگبین، گز معمولی ساخته شده با قند و شکر معمولی را به شما جا نزنند.

در این مقاله در مورد خواص گز تا حدودی صحبت کردیم.سخن آخر اینکه خوردن این گونه تنقلات خوشمزه سنتی را در دستور مصرف غذایی خود قرار دهید تا با مصرف درست و پیوسته آنها، تغییرات مثبتی را در بدن خود احساس کنید. امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده باشید.

اشتراک گذاری
شبکه های اجتماعی آنتیک:

فهرست مطالب