کاتالوگ

فیلترهای فعال:
وضعیت

گز 

در هر صفحه
نمایش 1 - 16 از 43 محصول
نمایش 1 - 16 از 43 محصول

خرید گز

ایران، سرزمین شگفتی هاست. بخاطر داشتن طبیعت زیبا و بکرش، داشتن چهارفصل رنگارنگش، بابت آثار باستانی و تاریخی که چشم هر بیننده ای را از دیدن آنهمه ظرافت و دقت و زیبایی می نوازد، به دلیل وجود صدها هنردستی ظریف و کاربردی که گاه با کمترین و معمولی ترین مواد اولیه شکل می گیرند و دنیایی از خلاقیت و زیبایی را می آفرینند، به خاطر موسیقی، فرهنگ غنی و دلنشین و ده ها علت دیگر که نه فقط ما ایرانی ها که حتی غیر ایرانیان نیز به وجود آنها اذعان دارند. در ادامه این محتوا به یک خوراکی خوشمزه به نام گز و پیرامون آن می پردازیم.

خوردنی ها و شیرینی جاتی که توسط یک ایرانی تولید می شود هم به اندازه خودش، منحصر به فرد می تواند باشد. در هر استان ما، کم نیستند غذاها، دسرها، شیرین هایی که نه تنها در جای دیگری از دنیا مثل آن را نمی توانید بیابید، بلکه به دلیل استفاده از مواد غذایی بومی، جایگاهی جهانی می توانند داشته باشند. یکی از این خوراکی های جذاب گز می باشد.

متاسفانه با وجود پتانسیل بالای کشور ما در این عرصه، اما کمتر در ارتباط با این هنر، یعنی هنر آشپزی و شیرینی پزی ایرانی، به صورت اصولی پرداخته شده است. کم نیستند کشورهایی در دنیا که بواسطه فقط آشپزی و شیرینی پزی خود، شهرت جهانی پیدا کرده اند و ارزآوری بالایی را در ارتباط با صادرات محصولات خود و یا جذب توریسم برای کشورهای شان به ارمغان آورده اند.

در هر کدام از شهرها و استان های ما، بواسطه موقعیت جغرافیایی و اقلیمی و همینطور وجود مواد غذایی خاص منطقه، می توانیم انواعی از خوردنی های خوشمزه و البته مغذی را بیابیم که در منطقه دیگر، شبیه آن وجود ندارد یا در صورت وجود، تفاوت های اساسی با هم خواهند داشت. همین تنوع باعث شگفتی است!

همانطور که در مناطق شمال غربی ایران مثل آذربایجان ها و مناطق کردنشین، با انواع مختلفی از شیرینی های خوشمزه و مقوی روبرو می شویم، در مناطق مرکزی ایران مثل اصفهان و یزد هم شیرینی های خوشمزه ای تولید می شوند که بسیار طعم خوب و دلچسبی دارند. گز یکی از این مواد غذایی مغذی و خوشمزه است.

تاریخچه تولید گز

تاریخچه تولید این خوراکی ها من جمله گز اصفهان در بسیاری از موارد ممکن است خیلی روشن و دقیق نباشد. اما آنچه که مهم است ادامه تولید آنها نسل به نسل در این کشور می باشد. یکی از عوامل این روند، به طور حتم به میزان استقبال مردم نسبت به این شیرینی ها بر میگردد و البته جایگزین نشدن با خوراک و شیرینی های کارخانه ای و صنعتی.

چیزی که ما در این مقاله قصد آشنایی بیشتر با آن را داریم، نوعی شیرینی بسیار خوشمزه و عالی است که نام آن با اصفهان عجین گشته است.

می توانیم به جرأت بگوییم که هرگاه نام اصفهان را به زبان بیاوریم و از سوغات و صنایع دستی آنها یاد کنیم، امکان ندارد که به نام " گز" نرسیم! طعم دلچسب این شیرینی یادآور تاریخ و هنر عظیم و زیبای اصفهان است. یادآور سی و سه پل و میدان نقش جهان! یادآور هنر خاتم کاری و ترمه و قلمکار اصفهان!

گز چیست؟

همانطور که در مقدمه هم عنوان کردیم، گز نوعی شیرینی خوش خوراک است که خاستگاه آن استان اصفهان بوده و از فراورده های سنتی ایران به حساب می آید. یکی از مهمترین ویژگی هایی که در تولید گز می توان به آن اشاره داشت، هم در فرایند تولید و هم در استفاده از مواد اولیه، از هیچ نوع مواد مصنوعی و یا نگهدارنده های شیمیایی استفاده نمی شود. علاوه بر اصفهان که به عنوان مهد تولید این شیرینی خوشمزه به حساب می آید؛ استان های همجوار اصفهان مانند چهارمحال و بختیاری، فارس و یزد هم دستی در تولید این نوع شیرینی اما شاید با اندکی تفاوت، دارند.

در تولید گز از چه موادی استفاده می شود؟

در گذشته مهمترین طعم دهنده و شیرین کننده ای که در تولید گز استفاده می شده است،صمغی به نام گزانگبین بوده است. اما به مرور زمان به دلیل کمبود این صمغ طبیعی؛ از دیگر جایگزین های طبیعی مانند شیرخشت یا ترنجبین استفاده می شود.

گزانگبین یا انگبین گون، قندی طبیعی با ساختار فروکتوز است.این صمغ سفید رنگ و شبیه عسل بوده که با کمک حشره ای به نام پسیل گز بر روی درخت خارانگبین یا گون صحرایی، تولید می شود. این حشره کوچک مانند زنبور عسل بر روی درخت انگبین خانه ساخته، از شهد این درخت تغذیه کرده و در نهایت صمغ گزانگبین سفید رنگ را تولید می کند.

شهرت جهانی گز اصفهان مدیون همین صمغ گزانگبین می باشد و چندین برابر شیرینی های معمولی، ارزش غذایی دارد.

البته در حال حاضر استفاده از این صمغ در تولید گز، دچار محدودیت شده و همانطور که گفته شد از جایگزین های دیگر برای آن استفاده می شود.

اگر بخواهیم به ترکیبات اصلی گز اشاره کنیم باید:

شکر( جایگزین صمغ اصلی)، سفیده تخم مرغ، مغز بادام یا پسته، هل و گلاب را نام ببریم.

پروسه تولید گز به شکل سنتی زمانبر بوده و چیزی در حدود 8 تا 9 ساعت به زمان نیاز دارد.

خواص گز

خواص گز را باید با توجه به ترکیبات به کار رفته در آن، بررسی کرد.

مغز بادام در گز

با توجه به اینکه قسمت اعظمی از ساختار هر عدد گز را مغزهای بادام یا پسته ای که در آنها به کار رفته اند، پر می کند، می توانیم وجود خواصی همانند وجود ویتامین E، کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پروتئین، فیبر، منگنز، فسفر، چربی سالم، ریبوفلاوین، روی، سلنیوم، مس، نیاسین، و انواع دیگر ریزمغذی ها را برای وجود مغز بادام متصور بود.

مغز بادام به دلیل وجود ترکیبات معدنی و ویتامین های که نام برده شده می تواند در تقویت و سلامت مغز بسیار مؤثر باشد. سطح هوش را بالا برده و به همین دلیل منبع خوبی برای رشد کودکان در نظر گرفته می شود. همچنین عملکرد سیستم عصبی را بهبود بخشیده و ازآلزایمر جلوگیری به عمل می آورد.

مغز بادام به دلیل وجود کلسیم و فسفر عامل مهمی در تقویت استخوان ها و استحکام آنها خواهد بود. درافزایش کلسترول خوب بدن(HDL) کمک کرده و مانعی برای افزایش کلسترول بد (LDL) خواهد بود.

مغز بادام مانعی برای افزایش فشار خون، کاهش التهابات بدن، تقویت پوست و مو، تقویت دستگاه ایمنی بدن، جلوگیری از بیماری های قلبی، انرژی زایی، جلوگیری از بروز برخی سرطان ها مانند سرطان روده و جلوگیری از دیابت خواهد بود.

سفید تخم مرغ در گز

از آنجا که بخش بزرگ تولید گز، برعهده سفیده تخم مرغ می باشد و سفیدی گز هم به دلیل می باشد، این سفیده منبع بزرگی از پروتئین می باشد. البته در ساختار سفیده تخم مرغ؛ تا حدودی کلسترول و چربی و کربوهیدرات به عنوان منبع انرژی هم یافت می شود.ه

پروتئینی که در سفیده تخم مرغ و در گز وجود دارد، باعث رشد ماهیچه ها می شود و اسید آمینه های ضروری مانند فنیل آلانین هم به بدن خواهد رساند. همچنین ویتامین های A، E،K، B12 هم در این ماده غذایی وجود دارد.

این ماده غذایی به دلیل داشتن پروتئین بالا، وکالری کم می تواند در کاهش اشتها و کاهش وزن نقش مؤثری داشته باشد و به همین دلیل نباید زیاد نگران چاقی و بالارفتن کلسترول با خوردن گز، باشیم. چیزی که به ندرت می توانیم در شیرینی های دیگر ببینیم. اکثرا خوردن شیرینی ها با بالارفتن کلسترول و چربی همراه است.

مغز پسته در گز

یکی دیگر از موادی که در تولید گز به کار می رود، استفاده از مغز پسته است. مغز پسته به عنوان یکی از خوش خوراک ترین خشکبار موجود در ایران شناخته می شود و استفاده از آن در گز و استفاده از آن می تواند فوایدی را برای بدن ما به همراه داشته باشد.

مغز پسته حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم؛ آهن، روی ، مس، سدیم؛ همچنین کربوهیدراتها، اسید آمینه، پروتئین، چربی، فیبر، ویتامین های C،B6 ،A ، K، تیامین، فولات،و ...می باشد.

مغز پسته ها به دلیل وجود آنتی اکسیدان در خود از بروز سرطان و بیماری های قلبی،کاهش کلسترول بد خون، جلوگیری از لخته شدگی خون، در هنگام استفاده از رژیم غذایی به منظور لاغری، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کنترل دیابت، مبارزه برای کم خونی، تقویت سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن، تقویت پوست و مو، غنی از امگا 3 برای رشد مغز کودکان، و موارد دیگر استفاده می شوند.

خواص هل موجود در گز

هل یکی از ادویه های طبیعی است که معمولا در اکثر شیرینی های ایرانی من جمله گز جای خاص خود را دارد. این دانه های خوشبو که در تولید گز هم به کار می روند و باعث می شوند که عطری دلپذیر از این شیرینی به مشام برسد، خواص بی نظیری دارند.

دانه های هل از بروز سرطان های مختلف مانند سرطان روده بزرگ، جلوگیری به عمل می آورد. سبب سلامت قلب و عروق شده و در کنترل کلسترول هم می تواند بسیار مؤثر باشد. ضدافسردگی بوده و داروی خوبی برای اختلالات گوارشی به حساب می آیند. ویژگی های ضد میکروبی، ضداسپاسمی، ضد التهابی، ضد آسم در این دانه به اثبات رسیده است.

پس با خوردن گز، می توانیم به نوعی به خواص بی نظیر هل هم دست پیدا کنیم.

دسته بندی