سوهان 

نمایش 1 - 4 از 4 محصول
نمایش 1 - 4 از 4 محصول

خريد سوهان

هرکدام از استان هاي ايران را با يک نوع خوراکي مي شناسند. حالا ممکن است اين خوراکي، شيريني، تنقلات، غذا يا ميوه باشد. اصفهان هم به عنوان يکي از استان هاي ايران، يکي از معروفترين شيريني هاي ايران را درکنار نام خود دارد. همه ما، هم نام سوهان اصفهان را شنيده ايم و هم آن را خورده و لذت برده ايم.

سوهان را نوعي حلوا هم در نظر مي گيرند که با جوانه گندم توليد مي شود. علاوه بر استان اصفهان، در استان هاي مانند قم و کرمان و يزد هم سوهان توليد مي شود اما سوهان اصفهان متفاوت تر از سوهان قم بوده و با نام سوهان عسلي شناخته مي شود. همچنين سوهان کرمان هم از نظر ضخامت بسيار نازک و شيشه اي است و همين امر باعث تفاوت سوهان کرمان با قم مي شود. سوهان قم، ضخيم تر و چرب تر هم مي باشد.

تاريخچه سوهان

درباره تاريخچه توليد سوهان گفته اند که در زمان ناصرالدين شاه قاجار و همزمان با افتتاح يکي از صحن هاي حرم حضرت معصومه، و برگزاري يک جشن، شخصي به نام ملاابراهيم شماعي؛ نوعي شيريني( حلوا) به جشن برده و به حضور فرستاده ناصرالدين شاه رساند که بعد از خورده شدن توسط جمع و فرستاده شاه، از آن بسيار استقبال شد و خواستند که حتي اين شيريني را به تهران نزد شاه ببرند.

نام سوهان را هم فرستاده شاه بر آن گذاشت! چون به گفته خودش، آن حلوا، مثل سوهان، غذايي که خورده بود را بريد! و هضم کرد.

اينگونه بود که نام اين حلواي خوشمزه به سوهان تغيير نام داد و از شهر قم، به شهرهاي ديگر راه پيدا کرد. سوهان هم مثل بسياري از شيرين هاي ديگر ايراني، ارزش غذايي بالايي داشته و به علت اينکه در توليد آن، از مواد غذايي کاملا طبيعي استفاده مي شود، نه تنها هيچگونه مواد اضافه و مصنوعي و نگهدارنده؛ درآن وجود ندارد و سلامت آن را تضمين مي کند بلکه از بهترين و غني ترين ترکيبات طبيعي ساخته مي شود.

توليد سوهان در ايران بخصوص در شهر قم که خاستگاه اصلي اين شيريني است، رونق خوبي داشته و کارگاه هاي توليدي زيادي وجود دارند که به صورت سنتي نسل اندرنسل به توليد اين شيريني مشغولند. شهرت اين شيريني به جايي رسيده است که حتي به کشورهاي ديگر هم صادر مي شود. البته براي معرفي اين شيريني و انواع شيريني هاي از اين دست، به دنيا هنوز راه زيادي مانده است و کارهاي نکرده بسياري هم وجود دارد.

قبل از اينکه بخواهيم راجع به خواص سوهان صحبت کنيم، بهتر است با ترکيبات آن آشنا شويم. مواد تشکيل دهنده سوهان عبارتند از:

همانطور که مي بينيد با طبيعي ترين مواد، اين شيريني خوشمزه ساخته مي شود. در قسمت بعد با خواص سوهان بيشتر آشنا مي شويم.

خواص سوهان

براي اينکه خواص واقعي سوهان را بهتر بشناسيم، بهتر است اين شيريني خوشمزه را به اجزاي آن تجزيه کرده و خواص هر يک از اجزاي سوهان را جداگانه مورد بررسي قرار بدهيم.

جوانه گندم

مهمترين رکن تشکيل دهنده سوهان، جوانه گندم مي باشد. جوانه گندم بخشي از هسته دانه گندم مي باشد که داراي مواد مغذي زيادي براي رشد و تکثير گياه است. بعبارت ديگر، جوانه گندم مرحله اي از رشد دانه گندم است که چون تحت تاثير فعل و انفعالات شيميايي قرار گرفته، به آرامي از يک سوي دانه ها بيرون آمده و به طول 3 تا 4 سانتيمتر، مي رسند. چون در اين مرحله، هنوز دانه ها غذاسازي نمي کنند و فقط از اندوخته هاي غذايي انباشته شده در بذر، براي رشد کردن، استفاده مي کنند بنابراين جوانه هاي گندم، منبع غني از اين ترکيبات ناب است. جوانه گندم علاوه بر مصرف در سوهان، در سمنو که خود نوعي شيريني به حساب مي آيد هم استفاده مي شود. همچنين مي توان آنها را به صورت خام در سالاد هم مورد مصرف قرار داد.

جوانه گندم منبع غني از ويتامين هاي A، Eو گروه Bمي باشد. به همين دليل عامل مهمي در تقويت بينايي، شادابي پوست و مو و رشدکودکان خواهد شد. از خستگي زياد و بيحالي جلوگيري کرده و منجر به تقويت سيستم عصبي خواهد شد.

علاوه بر اين ويتامين ها، جوانه گندم سرشار از املاح و ترکيبات معدني است. مانند منيزيم و سلنيوم که مانعي براي رشد توده هاي سرطاني به حساب مي آيند.

چون جوانه گندم سرشاراز الياف و فيبرگياهي مي باشد، براي تقويت روده ها و سيستم گوارش و جلوگيري از يبوست کاربرد خوبي دارند. همچنين براي کنترل چربي و کلسترول خون بسيار مناسب مي باشد. همچنين به علت داشتن ويتامين E، مناسب براي منظم سازي اختلالات قاعدگي، نيز هست.

هل موجود در سوهان

عامل اصلي خوش عطر بودن سوهان، به وجود هل در آن برمي گردد. هل با آن دانه هاي کوچک وسياه سرشار از عطر و رايحه مي باشد و همچنين خواص بي نظيري را هم در خود جاي داده است.

هل سرشار از ويتامين هاي گروه B بوده ، همچنين داراي ويتامين هاي AوC نيز مي باشد. علاوه براين داراي ترکيباتي همچون سديم، پتاسيم، کلسيم، مس، آهن و منگنز و فسفر و روي، مي باشد.

اگر بخواهيم به خواص طبي هل بپردازيم بايد بگوييم که ممانعت از ابتلا به سرطان روده بزرگ؛ از مهمترين و اصلي ترين فوايد هل مي باشد. همچنين هل مانعي براي افزايش فشارخون و درنتيجه ابتلا به بيماري هاي قلبي-عروقي، به شمار مي آيد. رايحه خوشبوي هل مانع از افسردگي خواهد شد و همچنين هل از اسپاسم و التهاب در نقاط مختلف بدن هم جلوگيري به عمل مي آورد. خواصي همچون ضد ميکروب بودن، ضدآسم بودن، بهبود سيستم گوارش و سيستم گردش خون، از ديگر خواص هل مي تواند باشد.

زعفران از مواد تشکيل دهنده سوهان

زعفران به عنوان يکي از ادويه جات خوشبو و خوشرنگ ايراني؛ يکي از ارکان مهم در توليد سوهان و دادن رنگ و طعم خوش به آن مي باشد. زعفران سرشار از ويتامين و املاح مفيد مي باشد که در درمان و پيشگيري از بعضي بيماري ها مي تواند مفيد واقع شود.

از جمله آنها مي تواند به ضددرد بودن، ضد افسردگي و شادي آور بودن زعفران، تقويت حافظه و يادگيري، مفيد براي مشکلات شکمي و نفخ معده، تنظيم گردش خون و مفيد براي اختلالات کبد و مثانه و کليه، و امثال اينها را مي توانيم نام ببريم.

مغز بادام و پسته

خشکبار و مغزهاي مغذي از فراورده هايي هستند که علاوه بر کالري بالا، داراي ترکيبات بسيار مفيدي هستند که به تنهايي قادرند جاي وعده هاي غذايي را هم پرکنند.

مغز بادام و پسته از مهمترين مغزهاي خوراکي به حساب مي آيند که استفاده از آنها به عنوان تزئين و زيبايي و همچنين خوش طعم ترکردن سوهان؛ خواص مفيد طبي هم به آن اضافه کرده است.

بادام سرشار از انرژي و کالري است. البته چربي هاي غير اشباع موجود در بادام سبب کاهش ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي خواهد شد. به تنهايي در رژيم هاي غذايي لاغري، با سيري شکم، مي تواند مؤثر باشد. در تنظيم فشارخون و جلوگيري از تپش قلب هم کارساز است. در تقويت پوست و مو، کمک به بارداري، هم مي تواند نقش مفيدي داشته باشد.

مغز پسته هم به دليل داشتن آهن فراوان، در رفع کم خوني، تقويت ذهن و يادگيري مخصوصا براي بچه ها، رفع خستگي و بيحالي، جلوگيري از پوکي استخوان، تنظيم ضربان قلب، و کاهش فشارخون، تقويت کارکرد روده، افزايش کارايي سيستم ايمني بدن، تقويت بينايي و...مي تواند بسياراثرگذار باشد.

کره و روغن حيواني در سوهان

البته در ارتباط با اين نوع چربي نمي توانيم با قاطعيت بگوييم که حتما بدون ضرر مي باشد. مسلما مصرف افراط گونه درارتباط با هر نوع چربي که وارد بدن مي شود، بدون ضرر نيست و اين مهمترين مسئله اي است که درمصرف سوهان ضروري است در نظر داشته باشيم.

البته براي افرادي همچون بچه ها و يا کساني که کمبود بعضي از مواد غذايي را دارند، مصرف مناسب کره بدون مشکل خواهد بود.

معمولا در کره ها ويتامين هايي همچونAوE و K2 وجود دارد. ويتامين K2 که از ويتامين هاي کم در رژيم هاي غذايي معمولا به حساب مي آيد، خواصي دارد که مانع از مشکلات قلبي و يا پوکي استخوان و سرطان خواهد شد.

حالا که با خواص تمامي اجزاي سازنده سوهان آشنا شده ايد، بهتر مي توانيد در ارتباط با نوع مصرف اين شيريني خوشمزه و اندازه آن، راحت تر تصميم بگيريد. از مهمترين اين خواص که از جمع بندي مطالب بالا مي توانيم متوجه شويم، موارد زير مي باشد:

- عدم افسردگي

- بهبود عملکرد قلب و عروق

- تامين ويتامين هاي مهم مورد نياز بدن

- کالري خوب و تامين املاح و ريزمغذي ها

- بهبود عملکرد سيستم گوارش و همچنين کمک به کم کردن ريسک ابتلا به سرطان

البته با توجه به وجود شکر و روغن هاي حيواني، بهتر است افراد ديابتي و کساني که کلسترول بالا دارند و مستعد چاقي اند، بيش از اندازه از سوهان استفاده نکنند.

با مطالعه و تحقيق در نحوه ساخت و توليد انواع زيادي از تنقلات و شيريني ها و غذاهاي ايراني، ميتوان به اين نتيجه رسيد که هوش و سليقه ايراني، درهم مي آميزد و مي تواند چيزهايي را خلق کند که علاوه بر لذت خوردن، سلامتي را هم براي بدن به ارمغان مي آورد.

انواع سوهان

سوهان فقط در يک مدل توليد نمي شود و انواع مختلفي را شامل مي شود. اگر بخواهيم انواع سوهان را نام ببريم، بايد به موارد زير اشاره کنيم:

سوهان لقمه اي، سوهان گزي، سوهان عسلي؛ سوهان کنجدي، دسر سوهان، سوهان گل نازک، سوهان باقلوايي، سوهان آردي، سوهان خاني، سوهان حبه، سوهان رويال، سوهان بادامي

البته در توليد انواع اين سوهان ها مواد اوليه معمولا تفاوت چنداني با هم ندارند و فقط در ابعاد و شکل و يا سفتي و نرمي، اختلاف هايي با يکديگر خواهند داشت. اما ما در اينجا به معرفي خلاصه اي از آنها مي پردازيم.

سوهان رويال

گرانترين و پرخواص ترين نوع سوهان مي باشد که در قالب هاي گرد و ظروف بسته بندي گرد ارائه مي شوند. همه ما تقريبا با اين نوع سوهان آشنايي داريم و طعم بي مانند آن را چشيده ايم. چون در اين نوع سوهان از زعفران بيشتر و مغز بادام و پسته فراونتر استفاده مي شود، خوشمزه تر و گرانتر هم هستند.

سوهان لقمه اي

از اسمش هم پيداست که به شکل يک لقمه و تک، توليد مي شوند و حالت يکپارچه ندارند. ترکيبات اين نوع از سوهان همانند بقيه سوهان هاست اما علاوه بر آنها از ترکيب بادکا؛ که در پخت انواع شيريني و خمير فوندانت ازآن استفاده مي شود، هم کمک مي گيرند.( نوعي نشاسته اسيدي بدون رنگ و بو)

سوهان حبه

اين سوهان شبيه حبه هاي قند توليد شده و داراي طعم هاي مختلفي مانند هل، دارچين، زنجبيل و...مي باشند و مي توانند به صورت خيلي کم در کنار چاي مصرف شوند.

سوهان خاني

از سوهان هاي پرطرفدار و پرکالري يزدي است که ترکيبات آن به جز در استفاده تخم مرغ، تفاوتي با بقيه سوهان ها ندارد.

سوهان آردي

اين سوهان هم از توليدات سنتي يزد به حساب مي آيد. ترکيب سوهان آردي کمي متفاوت تر از سوهان هاي ديگر است. به اين شکل که در اين نوع سوهان از، آرد گندم و روغن حيواني و گياهي؛ دارچين يا زنجبيل، پسته به شکل آسياب شده، گلاب وشربت ( آب، شکر، آب ليمو) استفاده مي شود.

اين سوهان ها هم يکپارچه نيستند و در قالب هاي گرد، ريخته شده و شکلي گرد و ضخيم به خود مي گيرند و بسيار خوش طعم و خاصيت اند.

سوهان باقلوايي

اين نوع سوهان ترکيبي مشابه سوهان رويال دارد فقط در اشکال، لوزي و پر از پودر پسته تهيه شده و چون شکل و اندازه آنها و همچنين نرمي و خوش خوراکي آن، شبيه به باقلواست، به آنها سوهان باقلوايي مي گويند.

سوهان بادامي

ترکيب اين سوهان با بقيه متفاوت است و از مخلوط خلال بادام، شکر، روغن، زعفران، عسل تهيه مي شود. اين سوهان حالت چسبندگي داشته (به علت وجود عسل در ترکيبات آن) و به دليل وجود بادام زياد، بايد مراقب بودکه طعم آن به تلخي نزند.

سوهان عسلي

حتما بيشتر شما عزيزان، اين آبنبات خوشمزه و تکه اي را نوش جان کرده ايد. در ترکيب سوهان عسلي از عسل و زعفران و مغزها استفاده مي شود که همين علت سفتي و البته چسبندگي آنها مي باشد.

سوهان گزي

اين شيريني از ترکيب سوهان به اضافه گز ساخته مي شود. به اين ترتيب که اين سوهان به شکل شيريني هاي لقمه اي هستند که در ميان آنها از ترکيبات سازنده گز، استفاده شده و اطراف آن را هم سوهان پوشانده است. اين سوهان بسيار شکيل بوده و مناسب پذيرايي و مهماني هاي رسمي است.

سوهان کنجدي

سوهان کنجدي همان پولکي کنجدي است. که در ترکيب آن علاوه بر کنجد به مقدار فراوان، از عسل استفاده شده است و حالت ترد و شکننده داشته و بسيار مقوي و انرژي زا مي باشد.

براي آشنايي بيشتر با سوهان و خواص آن به مقالات سوهان مراجعه کنيد

طرز تهیه و پخت سوهان

به همان اندازه که سوهان خوش طعم و خوشمزه است، به همان اندازه هم تولید آن، دشوار و وقتگیر می باشد. امروزه بهترین سوهان ها را می توان در کارگاه های سنتی تولید این حلوای قدیمی، پیدا بکنیم. البته امروزه ماشین هم به کمک انسان آمده تا در تهیه این شیرینی به او کمک بکند.

برای پخت سوهان، آردگندم یا آرد سفید را در داخل ظرف های بزرگی ریخته و با شکر و کره حیوانی یا روغن، خوب مخلوط می کنند. اینکار همزمان بر روی حرارت ملایم انجام می شود. این عمل را تا جایی که به اصطلاح بوی خامی آرد گرفته شود؛ ادامه می دهند( تا اینجای کار مثل پخت حلوای معمولی است). بعد از، از بین رفتن بوی خامی، نوبت به اضافه کردن آرد جوانه گندم می رسد و بعد از آنهم زعفران را اضافه می کنند. این مواد به خوبی هرچه تمامتر با هم باید مخلوط شوند. بعد از آن طی مدت کوتاهی، مخلوط را به حال خود می گذارند تا استراحت کند.

بعد از زمان استراحت، مخلوط به ظرف کوچکتری منتقل شده و با حرارت بالاتری نسبت به قبل، دوباره شروع به مخلوط کردن می کنند و دما را تا جایی بالا نگه می دارند که سوهان کاملا بپزد. وقتی ترکیب، به غلظت مورد نظر رسید، آن را به سینی های مخصوص برده و به آنها هل اضافه می کنند و بعد از آنهم قالب گیری صورت می گیرد.

البه قالب گیری بستگی به نوع سوهان هم دارد. مثلا سوهان باقلوایی.

سوهان های مثل گل نازک، بعد ازاینکه به سینی دوم منتقل شدند، با پودر پسته و بادام پوشیده شده و با وسیله ای به نام مشته، کوبیده می شوند.

به طور کلی چون تولید سوهان نیاز به وقت بسیار و همچنین استفاده زیاد از نیروی دست برایی مخلوط کردن ترکیبات، احتیاج دارد بهترین کار برای تهیه این شیرینی خوشمزه، خرید از بازار است.

اگر قصد خرید سوهان را به صورت بازاری دارید، بهتر است حین خرید، به نکاتی که شما را در انتخاب بهترین نوع سوهان یاری می کند؛ حتما توجه کافی را داشته باشید.