سوهان 

نمایش 1 - 5 از 5 محصول
نمایش 1 - 5 از 5 محصول

خرید سوهان

هرکدام از استان های ایران را با یک نوع خوراکی می شناسند. حالا ممکن است این خوراکی، شیرینی، تنقلات، غذا یا میوه باشد. اصفهان هم به عنوان یکی از استان های ایران، یکی از معروفترین شیرینی های ایران را درکنار نام خود دارد. همه ما، هم نام سوهان اصفهان را شنیده ایم و هم آن را خورده و لذت برده ایم.

سوهان را نوعی حلوا هم در نظر می گیرند که با جوانه گندم تولید می شود. علاوه بر استان اصفهان، در استان های مانند قم و کرمان و یزد هم سوهان تولید می شود اما سوهان اصفهان متفاوت تر از سوهان قم بوده و با نام سوهان عسلی شناخته می شود. همچنین سوهان کرمان هم از نظر ضخامت بسیار نازک و شیشه ای است و همین امر باعث تفاوت سوهان کرمان با قم می شود. سوهان قم، ضخیم تر و چرب تر هم می باشد.

تاریخچه سوهان

درباره تاریخچه تولید سوهان گفته اند که در زمان ناصرالدین شاه قاجار و همزمان با افتتاح یکی از صحن های حرم حضرت معصومه، و برگزاری یک جشن، شخصی به نام ملاابراهیم شماعی؛ نوعی شیرینی( حلوا) به جشن برده و به حضور فرستاده ناصرالدین شاه رساند که بعد از خورده شدن توسط جمع و فرستاده شاه، از آن بسیار استقبال شد و خواستند که حتی این شیرینی را به تهران نزد شاه ببرند.

نام سوهان را هم فرستاده شاه بر آن گذاشت! چون به گفته خودش، آن حلوا، مثل سوهان، غذایی که خورده بود را برید! و هضم کرد.

اینگونه بود که نام این حلوای خوشمزه به سوهان تغییر نام داد و از شهر قم، به شهرهای دیگر راه پیدا کرد. سوهان هم مثل بسیاری از شیرین های دیگر ایرانی، ارزش غذایی بالایی داشته و به علت اینکه در تولید آن، از مواد غذایی کاملا طبیعی استفاده می شود، نه تنها هیچگونه مواد اضافه و مصنوعی و نگهدارنده؛ درآن وجود ندارد و سلامت آن را تضمین می کند بلکه از بهترین و غنی ترین ترکیبات طبیعی ساخته می شود.

تولید سوهان در ایران بخصوص در شهر قم که خاستگاه اصلی این شیرینی است، رونق خوبی داشته و کارگاه های تولیدی زیادی وجود دارند که به صورت سنتی نسل اندرنسل به تولید این شیرینی مشغولند. شهرت این شیرینی به جایی رسیده است که حتی به کشورهای دیگر هم صادر می شود. البته برای معرفی این شیرینی و انواع شیرینی های از این دست، به دنیا هنوز راه زیادی مانده است و کارهای نکرده بسیاری هم وجود دارد.

قبل از اینکه بخواهیم راجع به خواص سوهان صحبت کنیم، بهتر است با ترکیبات آن آشنا شویم. مواد تشکیل دهنده سوهان عبارتند از:

همانطور که می بینید با طبیعی ترین مواد، این شیرینی خوشمزه ساخته می شود. در قسمت بعد با خواص سوهان بیشتر آشنا می شویم.

خواص سوهان

برای اینکه خواص واقعی سوهان را بهتر بشناسیم، بهتر است این شیرینی خوشمزه را به اجزای آن تجزیه کرده و خواص هر یک از اجزای سوهان را جداگانه مورد بررسی قرار بدهیم.

جوانه گندم

مهمترین رکن تشکیل دهنده سوهان، جوانه گندم می باشد. جوانه گندم بخشی از هسته دانه گندم می باشد که دارای مواد مغذی زیادی برای رشد و تکثیر گیاه است. بعبارت دیگر، جوانه گندم مرحله ای از رشد دانه گندم است که چون تحت تاثیر فعل و انفعالات شیمیایی قرار گرفته، به آرامی از یک سوی دانه ها بیرون آمده و به طول 3 تا 4 سانتیمتر، می رسند. چون در این مرحله، هنوز دانه ها غذاسازی نمی کنند و فقط از اندوخته های غذایی انباشته شده در بذر، برای رشد کردن، استفاده می کنند بنابراین جوانه های گندم، منبع غنی از این ترکیبات ناب است. جوانه گندم علاوه بر مصرف در سوهان، در سمنو که خود نوعی شیرینی به حساب می آید هم استفاده می شود. همچنین می توان آنها را به صورت خام در سالاد هم مورد مصرف قرار داد.

جوانه گندم منبع غنی از ویتامین های A، Eو گروه Bمی باشد. به همین دلیل عامل مهمی در تقویت بینایی، شادابی پوست و مو و رشدکودکان خواهد شد. از خستگی زیاد و بیحالی جلوگیری کرده و منجر به تقویت سیستم عصبی خواهد شد.

علاوه بر این ویتامین ها، جوانه گندم سرشار از املاح و ترکیبات معدنی است. مانند منیزیم و سلنیوم که مانعی برای رشد توده های سرطانی به حساب می آیند.

چون جوانه گندم سرشاراز الیاف و فیبرگیاهی می باشد، برای تقویت روده ها و سیستم گوارش و جلوگیری از یبوست کاربرد خوبی دارند. همچنین برای کنترل چربی و کلسترول خون بسیار مناسب می باشد. همچنین به علت داشتن ویتامین E، مناسب برای منظم سازی اختلالات قاعدگی، نیز هست.

هل موجود در سوهان

عامل اصلی خوش عطر بودن سوهان، به وجود هل در آن برمی گردد. هل با آن دانه های کوچک وسیاه سرشار از عطر و رایحه می باشد و همچنین خواص بی نظیری را هم در خود جای داده است.

هل سرشار از ویتامین های گروه B بوده ، همچنین دارای ویتامین های AوC نیز می باشد. علاوه براین دارای ترکیباتی همچون سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن و منگنز و فسفر و روی، می باشد.

اگر بخواهیم به خواص طبی هل بپردازیم باید بگوییم که ممانعت از ابتلا به سرطان روده بزرگ؛ از مهمترین و اصلی ترین فواید هل می باشد. همچنین هل مانعی برای افزایش فشارخون و درنتیجه ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، به شمار می آید. رایحه خوشبوی هل مانع از افسردگی خواهد شد و همچنین هل از اسپاسم و التهاب در نقاط مختلف بدن هم جلوگیری به عمل می آورد. خواصی همچون ضد میکروب بودن، ضدآسم بودن، بهبود سیستم گوارش و سیستم گردش خون، از دیگر خواص هل می تواند باشد.

زعفران از مواد تشکیل دهنده سوهان

زعفران به عنوان یکی از ادویه جات خوشبو و خوشرنگ ایرانی؛ یکی از ارکان مهم در تولید سوهان و دادن رنگ و طعم خوش به آن می باشد. زعفران سرشار از ویتامین و املاح مفید می باشد که در درمان و پیشگیری از بعضی بیماری ها می تواند مفید واقع شود.

از جمله آنها می تواند به ضددرد بودن، ضد افسردگی و شادی آور بودن زعفران، تقویت حافظه و یادگیری، مفید برای مشکلات شکمی و نفخ معده، تنظیم گردش خون و مفید برای اختلالات کبد و مثانه و کلیه، و امثال اینها را می توانیم نام ببریم.

مغز بادام و پسته

خشکبار و مغزهای مغذی از فراورده هایی هستند که علاوه بر کالری بالا، دارای ترکیبات بسیار مفیدی هستند که به تنهایی قادرند جای وعده های غذایی را هم پرکنند.

مغز بادام و پسته از مهمترین مغزهای خوراکی به حساب می آیند که استفاده از آنها به عنوان تزئین و زیبایی و همچنین خوش طعم ترکردن سوهان؛ خواص مفید طبی هم به آن اضافه کرده است.

بادام سرشار از انرژی و کالری است. البته چربی های غیر اشباع موجود در بادام سبب کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی خواهد شد. به تنهایی در رژیم های غذایی لاغری، با سیری شکم، می تواند مؤثر باشد. در تنظیم فشارخون و جلوگیری از تپش قلب هم کارساز است. در تقویت پوست و مو، کمک به بارداری، هم می تواند نقش مفیدی داشته باشد.

مغز پسته هم به دلیل داشتن آهن فراوان، در رفع کم خونی، تقویت ذهن و یادگیری مخصوصا برای بچه ها، رفع خستگی و بیحالی، جلوگیری از پوکی استخوان، تنظیم ضربان قلب، و کاهش فشارخون، تقویت کارکرد روده، افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن، تقویت بینایی و...می تواند بسیاراثرگذار باشد.

کره و روغن حیوانی در سوهان

البته در ارتباط با این نوع چربی نمی توانیم با قاطعیت بگوییم که حتما بدون ضرر می باشد. مسلما مصرف افراط گونه درارتباط با هر نوع چربی که وارد بدن می شود، بدون ضرر نیست و این مهمترین مسئله ای است که درمصرف سوهان ضروری است در نظر داشته باشیم.

البته برای افرادی همچون بچه ها و یا کسانی که کمبود بعضی از مواد غذایی را دارند، مصرف مناسب کره بدون مشکل خواهد بود.

معمولا در کره ها ویتامین هایی همچونAوE و K2 وجود دارد. ویتامین K2 که از ویتامین های کم در رژیم های غذایی معمولا به حساب می آید، خواصی دارد که مانع از مشکلات قلبی و یا پوکی استخوان و سرطان خواهد شد.

حالا که با خواص تمامی اجزای سازنده سوهان آشنا شده اید، بهتر می توانید در ارتباط با نوع مصرف این شیرینی خوشمزه و اندازه آن، راحت تر تصمیم بگیرید. از مهمترین این خواص که از جمع بندی مطالب بالا می توانیم متوجه شویم، موارد زیر می باشد:

- عدم افسردگی

- بهبود عملکرد قلب و عروق

- تامین ویتامین های مهم مورد نیاز بدن

- کالری خوب و تامین املاح و ریزمغذی ها

- بهبود عملکرد سیستم گوارش و همچنین کمک به کم کردن ریسک ابتلا به سرطان

البته با توجه به وجود شکر و روغن های حیوانی، بهتر است افراد دیابتی و کسانی که کلسترول بالا دارند و مستعد چاقی اند، بیش از اندازه از سوهان استفاده نکنند.

با مطالعه و تحقیق در نحوه ساخت و تولید انواع زیادی از تنقلات و شیرینی ها و غذاهای ایرانی، میتوان به این نتیجه رسید که هوش و سلیقه ایرانی، درهم می آمیزد و می تواند چیزهایی را خلق کند که علاوه بر لذت خوردن، سلامتی را هم برای بدن به ارمغان می آورد.

دسته بندی